Seuraava Tampere Biennale 11.-15.4.2018 Ohjelma julkaistaan helmikuussa 2018

Tampere Biennale 13.–17.4.2016

Äänirajoilla

Tampere Biennalen perustivat vuonna 1986 Tampereen kaupunki ja säveltäjä Usko Meriläinen nostaakseen esille suomalaista nykymusiikkia. Kolmeenkymmeneen vuoteen mahtuu 15 festivaalia, joissa on kuultu satoja korkealaatuisia konsertteja, musiikkia Suomesta ja ulkomailta sekä kymmeniä kantaesityksiä. Merkittävä festivaali siis, moneltakin kannalta.

Tampere Biennale vuonna 2016 on todellinen nykymusiikin karnevaali! Kokeellisen musiikin eri genret ovat vahvasti esillä, yhdessä, eivät toisiaan vastaan. Juhlavuosi keskittyykin esittelemään tämän päivän musiikin monipuolisuutta. Konserttimusiikin lisäksi tarjolla on Suomen tähän asti laajin äänitaiteen näyttelykokonaisuus sekä tamperelaisen, maailmanmaineeseen nousseen Fonal Recordsin 20-vuotisjuhlaklubeja. Tarjolla on myös nykysirkusryhmä Circo Aereon esityksiä, joissa äänellä on merkittävä rooli. Festivaali on tilannut teokset Niilo Tarnaselta sekä Jan Anderzénilta alias Tomutontulta. Tampere Filharmonia kantaesittää konsertissaan Lotta Wennäkosken musiikkia sekä Antti Auviselta tilaamansa teoksen Himmel Punk. Muita kantaesityksiä on kymmenkunta.

Tänä päivänä musiikin eri tyylilajien kirjo on valtava. Musiikkia myös löytää helpommin kuin koskaan aikaisemmin. Kaikkein intensiivisimmillään musiikki on kuitenkin konserteissa, siellä missä se on nostettu esille. Tampere Biennalessa voit löytää uusia tapoja kohdata musiikkia, yllättyä ja innostua tutun tai tuntemattoman edessä. Anna äänen huoletta vallata tajuntasi. Tervetuloa Äänirajoille!

Sami Klemola
Taiteellinen johtaja
Tampere Biennale

Haastattelut

Julkaistu 6.4.2016

Sami Klemola

Juhani Nuorvalan ja Ilari Laakson yhteisen kauden (2002-06) jälkeen Tampere Biennalessa on edetty yhden taiteellisen johtajan alaisuudessa. Vuosien 2008 ja 2010 festivaalit suunnitteli Lotta Wennäkoski, vuodet 2012 ja 2014 Olli Virtaperko. Tämän vuoden 30-vuotisjuhlafestivaalin taiteellisena johtajana on säveltäjä Sami Klemola (s. 1973). Lue lisää

Blogit

Julkaistu 7.4.2016

Wennäkoski, Lotta: Kollegiaalisuuden kuiskeet

Säveltäjällä ei useimmiten juuri ole työkavereita, mutta kollegoita on. He ymmärtävät keksimisen paineen, istumisen puuduttavuuden, arkielämän järjestämisen vaatimuksen ja osattomuuden yhteiskuntasopimuksesta – sen että elämä ei taivu tavalliseksi. Lue lisää

Äänitaidenäyttelyt

Äänitaide on äänen taidetta, kuulemisen ja kuuntelemisen eron ymmärtämistä. Kuunteleminen tarkoittaa aktiivista suhtautumista ääneen, ja se vaatii kuulijalta keskittymistä. Ääni muodostuu värähtelystä, fysikaalisesta ilmiöstä, näkymättömästä materiasta. Ääntä ei voi koskettaa, sitä ei voi ottaa käteen ja katsella. Se on lähtökohtaisesti abstraktimpaa kuin kuvataide tai elokuva, mutta parhaimmillaan se voi koskettaa vahvemmin kuin mikään muu taidemuoto.

Tampere Biennale tarjoaa monipuolisesti äänitaiteen eri kuulokulmia. Tule kokemaan, minkälaisiin maailmoihin ääni voi sinut viedä.

Inwards to Infinity © Pink Twins
Tampere Biennalen äänitaidenäyttelyihin on vapaa pääsy lukuun ottamatta Tampereen taidemuseota, jonne on vapaa pääsy vain perjantaina klo 15–17.

Yhteistyössä

The Pianist © Heli SorjonenThomas Moncktonin esittämä ylevä pianistihahmo toivottaa festivaalivieraat tervetulleeksi konsertteihin ja tapahtumiin. Pianisti itse on pääosassa sunnuntaina klo 15 Sorin sirkuksessa nähtävässä esityksessä The Pianist. Circo Aereon tuottama hulvattoman hauska esitys on ollut arvostelumenestys jo yli 20 maassa. Tampere Biennalessa nähdään esityksen ainoa Suomen vierailu vuonna 2016.