Yhtyelaulukilpailun säännöt 2019

1. Järjestäjä

Yhtyelaulukilpailun järjestää Tampereen kaupunki 5.–6.6.2019.

2. Osallistuminen

Kilpailuun voivat osallistua kaikki säestykselliset ja säestyksettömät 3‑8 laulajan harrastaja- ja ammattilaisyhtyeet. Yhtyeessä kutakin ääntä laulaa pääsääntöisesti vain yksi laulaja, eikä yhtyeessä ole johtajaa. Säestävän ryhmän enimmäiskoko on viisi (5) henkilöä.

3. Kilpailun rakenne

Kilpailussa on kaksi vaihetta: äänitteiden perusteella tehtävä alkukarsinta sekä Tampereen Sävelessä pidettävä loppukilpailu. Kilpailu jakautuu kahteen sarjaan: 1) akustiset yhtyeet ja 2) sähköisesti vahvistetut yhtyeet. Kilpailun järjestäjä päättää loppukilpailuun osallistuvien yhtyeiden määrästä kummassakin sarjassa.

4. Ilmoittautuminen

Äänitteiden perusteella tapahtuvaan alkukarsintaan ilmoittaudutaan täyttämällä sähköinen ilmoittautumislomake, joka on saatavilla 2.–31.1.2019 Tampereen Sävelen internet-sivustolla: www.tamperemusicfestivals.fi/vocal. Lomakkeeseen on liitettävä alkukarsintaan tarkoitetut äänitiedostot. Osallistujat voivat itse valita ohjelmistonsa. Siihen tulee sisältyä kuitenkin kolme (3) laulua, joista vähintään yksi on a cappella ‑esitys. Ilmoittautuminen on tehtävä viimeistään 31.1.2019. Myöhästyneet ilmoittautumiset hylätään.

5. Loppukilpailu 5.6.2019

Alkukarsintaan osallistuneille ilmoitetaan loppukilpailuun valitut yhtyeet 22.2.2019 mennessä. Loppukilpailuohjelma voi olla muu kuin alkukarsinnan ohjelma, mutta siihenkin tulee sisältyä vähintään yksi a cappella –esitys. Ohjelman enimmäiskesto on 15 minuuttia, mikä sisältää lavalle tulon ja poistumisen. Tuomaristo kiinnittää erityistä huomiota ohjelmakokonaisuuteen.

Konserttisalin varustukseen kuuluu flyygeli, mutta muista säestyssoittimista yhtyeet vastaavat itse. Loppukilpailuesityksessä ei saa käyttää valmiiksi äänitettyjä taustanauhoja. Sähköisesti vahvistettujen yhtyeiden sarjassa efekti- ja luuppilaitteiden hyödyntäminen on sallittua, mutta vain laulajien livenä tuottamaa ääntä saa käsitellä. Etukäteen äänitettyjä sampleja ei saa käyttää. Yhtye voi tarvittaessa tuoda oman teknisen laitteiston kilpailun järjestäjän luvalla.

Loppukilpailuun valittujen yhtyeiden tulee toimittaa Tampereen Sävelen toimistoon 20.3.2019 mennessä seuraava materiaali yhtyeille lähetettävien ohjeiden mukaisesti:

– loppukilpailun ohjelmisto esitysjärjestyksessä: kappaleen nimi, säveltäjä, sanoittaja, sovittaja
– yhtyeen esittelyteksti
– yhtyeen valokuva ja kuvaajan nimi (kuvan resoluutio 300 dpi)
– ohjelmiston nuotit (6 kpl/laulu). Mikäli jokin laulu on opittu esim. korvakuulolta eikä siitä ole nuottia, tulee tästä liittää lyhyt englanninkielinen selvitys A4-kokoisella arkilla (6 kopiota)
– lyhyet englanninkieliset referaatit muiden kuin englanninkielisten laulujen sisällöstä (6 kopiota)

6. Päätöskonsertti 6.6.2019

Yhtyelaulukilpailun päätöskonsertti järjestetään 6.6.2019 klo 18.00. Kilpailun tuomaristo valitsee konsertoivat yhtyeet ja ohjelmiston kilpailuesitysten joukosta. Tuomaristolla on oikeus palkintojen jaosta päättäessään ottaa huomioon myös päätöskonsertin esitykset.

7. Osallistumismaksu

Kilpailun osallistumismaksu on loppukilpailuun valituilta yhtyeiltä 150 euroa, joka maksetaan yhtyeille lähetettävien ohjeiden mukaisesti. Peruutustapauksissa osallistumismaksua ei palauteta, mikäli peruutus on ilmoitettu Tampereen Sävelen toimistoon vasta maksun eräpäivän jälkeen.

8. Palkinnot

Kilpailun palkintoina ja tunnustuspalkintoina jaetaan päätöskonsertissa yhteensä
10 000 euroa. Jokaiselle yhtyeelle lähetetään kilpailun jälkeen diplomi ja kirjallinen tuomaristopalaute.

9. Tuomaristo

Kilpailun kansainväliseen tuomaristoon kuuluu yhteensä viisi jäsentä. Tuomariston kokoonpano: puheenjohtaja Jussi Chydenius (FI), jäsenet Sara Brimer Davey (US), Karoliina Kantelinen (FI), Michael McGlynn (IE), Paul Phoenix (UK).

10. Muuta huomioitavaa

Kukin yhtye vastaa itse kaikista kustannuksistaan (mm. matkustus, majoitus, ruokailut).

Yhtyeiden on käytettävä laillista nuottimateriaalia.

Kilpailun järjestäjillä on oikeus korvauksetta radioida, televisioida, äänittää, videokuvata ja valokuvata kaikkia esityksiä sekä julkaista kuvia, tallenteita ja reaaliaikaista videokuvaa internetissä, sosiaalisessa mediassa ja festivaalin markkinointimateriaaleissa.

Kilpailun viralliset kielet ovat suomi ja englanti. Sääntöjen tulkintaan liittyvissä kysymyksissä käytetään lähtökohtana voimassa olevaa suomenkielistä versiota.