Tampereen Sävel järjestetään seuraavan kerran 9.–13.6.2021. Tulevan festivaalin taiteelliseksi johtajaksi on valittu irlantilainen Michael McGlynn, joka on ANÙNA-kuoron ja M’ANAM-lauluyhtyeen säveltäjä ja taiteellinen johtaja.

Michael McGlynn © Maarit Kytöharju

Michael, kertoisitko meille ANÚNAsta ja M’ANAMista?

Minun on vaikea määritellä tarkkaa hetkeä, jolloin molemmat alkoivat muodostua mielessäni, mutta se oli pian sen jälkeen kun aloin laulaa kuorossa ensimmäistä kertaa. Olin 19-vuotias enkä ollut ikinä nähnyt kuorolaulua livenä, saati sitten laulanut kuorossa. Noin 15 minuutissa olin koukussa. Käytän sanaa kuorolaulu (choral) varovaisesti, koska usein se on laiska nimitys, joka laittaa tämän kauneimman musiikkitaiteen muodon tietynlaiseen boksiin. Suurimman osan elämästäni olen sivuuttanut tuon boksin ja luonut sen ulkopuolella.

ANÚNA syntyi halustani luoda alkuperäistä irlantilaista kuorolaulua – jotain, joka linkittyisi maani kirjallisuuteen, filosofiaan ja perinnelauluun (sean nós). Halusin pitää sen, mikä kuoromusiikissa on parasta, mutta myös luoda uuden suunnan, joka kyseenalaistaisi ja innovoisi. Säveltäjänä se antoi minulle mahdollisuuden luoda täysin uuden repertoaarin, jonka ansiosta pääsin tutkiskelemaan omaa perintöäni ja ihmisääntä kaikissa sen värissä ja tunteissa.

ANÙNA on hyvin ainutlaatuinen. Se on projektipohjainen ja kokoontuu yhteen kiertueiden tai levytysten aikaan. Laulajat ovat joka puolelta maailmaa, vaikka avainryhmä asuu Irlannissa. Meillä on yhteinen eetos ja tavoite, ja esiintymisemme ovat mukaansa tempaavia ja tunnelmallisia. Meillä ei ole kuoronjohtajaa, ja osa eetostamme on voimaannuttaa laulajia taiteilijoina olemaan proaktiivisempia esiintymisensä ja ajattelunsa jokaisesta näkökulmasta.

M’ANAM on aivan uusi ryhmä, se sai syntynsä vasta viime vuonna ja jo nyt se on kehittynyt suurin harppauksin ja alkanut elää omaa elämäänsä. Se koostuu kahdeksasta miehestä, ja se mm. luo yhteyksiä irlantilaisen ja islantilaisen kulttuurin välille. Mielestäni Irlanti on monella tapaa pohjoismaa, ja mitä enemmän tutkin näitä yhteyksiä, sitä jännittävämmäksi projekti muuttuu. M’ANAM on myös yritys löytää ilmaisutapoja, jotka tutkivat tekstin ja esittäjän välisiä yhteyksiä tavalla, joka sukeltaa esittäjien psyykkeeseen. Debyyttilevymme on nyt valmis julkaistavaksi ja olen hyvin innoissamme yhtyeen potentiaalista.

Mikä on suhteesi Tampereen Säveleen? Kuinka monta kertaa olet ollut festivaalilla, ja mitkä ovat olleet kohokohtasi Sävelessä?

Ensimmäisen kerran vierailin Tampereella vuonna 2003, jolloin Jussi Chydenius kutsui minut Kuorokatselmuksen tuomaristoon. Toin myös ANÙNAn esiintymään. Ollakseni rehellinen, rakastuin Tampereeseen siinä vaiheessa. Osallistujien lämpö, valtava kiinnostus kuoromusiikkiin yleisellä tasolla, osallistumisen tärkeys kilpailemisen tärkeyden sijaan – nämä kaikki olivat minulle uutta.

Eniten minuun teki kuitenkin vaikutuksen suomalaiset kuorot – ryhmät pikkukaupungeista, joilla oli täysi kuoro laulamassa suomalaista musiikkia suomen kielellä! Se oli ennen kuulematonta omassa maassani. Kieli on hyvin arvokas asia, ja sen näkeminen, mitä Suomessa tehtiin, inspiroi minua jatkamaan säveltämistä ja musiikin luomista irlannin kielellä. Sain myös mahdollisuuden vierailla yhtyelaulukilpailun päätöskonsertissa ja se sai minut haltioihini. Niin paljon energiaa ja liikettä, olin niin ilahtunut, kun Jussi kutsui minut vuonna 2017 uudelleen Tampereelle yhtyelaulukilpailun tuomaristoon. Tampere on muuttunut, mutta sen ydin pysyy samana.

Mikä on visiosi Tampereen Sävel 2021:stä? Mihin suuntaan haluat viedä festivaalia?

Festivaali on jo suuri menestys. Täytyy myöntää, että tämä tekee työstäni paljon helpompaa. Ulkopuolinen perspektiivi on useimmiten erittäin hyödyllistä, sillä se mahdollistaa tuoreen näkemyksen. Olen jo käynyt monia keskusteluja, jotka ovat näyttäneet, kuinka joustavia ja avoimia uusille ideoille ihmiset ovat.

Tampere on kaunis osa Suomea, ja ehkä suurempi tietoisuus siitä, kuinka erityinen maisema ja kulttuuri Tampereella on, houkuttelisi vierailevia ryhmiä. Haluaisin myös lisää ristiinpölytystä kuorojen ja lauluyhtyeiden välille, ja laajemmassa mielessä enemmän integraatiota festivaalin ja kaupungin itsensä välille. Toivottavasti minulla on myös mahdollisuus nostaa tietoisuutta siitä, kuinka erityinen festivaali on kyseessä, kun matkustelen seuraavan parin vuoden aikana.

Odotan innolla, että tulen olemaan kaupungissa useammin. En malta pysyä poissa tuosta kauniista järvestä!

Lue lisää:
Michael McGlynnin kotisivut
ANÙNAn kotisivut
M’ANAMin kotisivut