Kuorokatselmuksen tuomaristo

Tuomaristo 2019

Puheenjohtaja Kari Turunen (FI)
Jäsenet: Saara Aittakumpu (FI), Volker Hempfling (DE), Carsten Seyer-Hansen (DK), Jennifer Tham (SG)

Kari Turunen on suorittanut Sibelius-Akatemiassa musiikin maisterin tutkinnon pääaineenaan kuoronjohto ja musiikin tohtorin tutkinnon taideyliopistossa 1500-luvun kirkkomusiikin esittämiskäytännöistä. Turunen toimii neljän kuoron taiteellisena johtajana: mieskuoro Akademiska Sångföreningenin, kamarikuoro Kampin Laulun, Suomen Kanttorikuoron ja Spira Ensemblen. Hänen perustamansa renessanssimusiikkiin keskittynyt miesyhtye Ensemble Petraloysio piti ensikonserttinsa syksyllä 2011. Lisäksi Turunen on laulanut suomalaisen vanhan musiikin liikkeen eturiviin lukeutuvan lauluyhtye Lumen Valon riveissä sen perustamisesta, vuodesta 1993, lähtien. Turunen toimi Tampereen ammattikorkeakoulun musiikin koulutusohjelman kuoronjohdon lehtorina 2001–2011. Sittemmin hän on toiminut laaja-alaisesti kuorokentällä johtajana, organisaattorina, kirjoittajana ja kouluttajana. Kari Turunen valittiin Vuoden 2008 kuoronjohtajaksi Suomessa.

Saara Aittakumpu johtaa Polyteknikkojen Kuoroa (PK), naiskuoro Kaari-ensemblea, Mieskuoro Valkiaa ja Helsingin konservatorion lapsikuoro Galantea. Hän on toiminut kuoromestarina merkittävien orkesterien produktioissa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin, mm. BBC Proms -festivaalilla. Aittakumpu tilaa kuoroineen ahkerasti uutta musiikkia, ja on johtanut kymmeniä kantaesityksiä. Hän on myös toiminut kuoronjohdon opettajana ja kouluttajana useissa oppilaitoksissa ja kursseilla. Aittakumpu on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian orkesterin- ja kuoronjohdon koulutusohjelmasta. Suomen Kuoronjohtajayhdistys ry valitsi Saara Aittakummun Vuoden kuoronjohtajaksi 2018.

Volker Hempfling on Düsseldorfin Robert Schumann -korkeakoulun kuoronjohdon emeritusprofessori. Hän opiskeli kirkkomusiikkia, urkuja, orkesterinjohtoa ja laulua Herfordissa ja Kölnissä. Vuonna 1968 hän perusti Kölniin sittemmin kuuluisaksi tulleen kirkkokuoron, Kölner Kantorein, jonka kanssa esitti varsinkin romantiikan ja modernismin aikakauden a cappella -musiikkia. Hempfling johti Kölner Kantoreita vuoteen 2015 asti. Vuosina 1972–1997 hän toimi myös Altenbergin tuomiokirkon musiikinjohtajana, urkurina ja kuoronjohtajana. Molempien kuorojen kanssa hän on esiintynyt laajalti niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Hempfling on maailmalla kysytty vierailija kuoronjohtajana, tuomariston jäsenenä kuorokilpailuissa sekä kuoronjohto- ja äänenmuodostuskurssien vetäjänä. Kauden 2017–2018 hän toimi Kantorei Barmen-Gemarken taiteellisena johtajana ja urkurina Wuppertalissa.

Carsten Seyer-Hansen on toiminut Aarhusin Tuomiokirkon kanttorina vuodesta 2003 lähtien, ja hän vastaa myös kirkon monipuolisesta kuorotoiminnasta. Lisäksi hän opettaa klassista kuoronjohtoa Jyllannin musiikkiopistossa Aarhusissa. Seyer-Hansen konsertoi ahkerasti niin omien kuorojensa, lauluyhtye Concert Clemensin, Aarhusin Tuomiokirkon kuoron, St. Clemens poikakuoron ja nuorisokuoro Aarhus U:n kanssa, kuin vierailevana kuoron- ja orkesterinjohtajanakin. Lisäksi hän kouluttaa kuoronjohtajia sekä kotimaassaan että muualla. Vuonna 2012 hän kantaesitti Jakob Buchananin Requiemin Aarhus Jazz Orchestran, Marilyn Mazurin, Indran, Jakob Bron ja Aarhusin Tuomiokirkon kuoron kanssa. Requiemin levytys sai Vuoden parhaan tanskalaisen jazzlevyn -tunnustuksen vuonna 2016.

Jennifer Tham on johtanut Singapore Youth Choiria (nykyinen SYC Ensemble Singers) vuodesta 1986 ja saanut laajalti tunnustusta työstään kuorokielen uudistajana. Vierailevana johtajana hän on vienyt SYC:n ja Singaporen musiikkia kuoroille ja yleisöille ympäri maailmaa. Hän on opettanut kuoronjohtoa ja kuoropedagogiikkaa Nanyangin taideakatemiassa sekä pitänyt luentoja, työpajoja ja kursseja kuoronjohtajille niin kotimaassaan kuin maailmallakin. Tham on osallistunut lukuisiin konferensseihin ja symposiumeihin kolmella mantereella sekä puhujana että puheenjohtajana, ja vuonna 2008 hän oli Liettuan kuoronjohtajien kesäkoulun pääluennoitsija. Kansainvälisessä kuoromusiikin kattojärjestössä, International Federation for Choral Musicissa, hän koordinoi Aasian ja Tyynenmeren alueen neuvoston työtä. Hän on myös edustanut maataan World Choir Councilissa vuodesta 2004 lähtien. Vuonna 2014 Thamille myönnettiin Singaporen tasavallan korkein taiteellinen kunniamerkki, Kulttuurimitali.