Ke 22.3.2017

Jussi Chydenius

1. Rajaton voitti Tampereen Sävelen yhtyelaulukilpailun vuonna 1999. Mitä muistat kilpailusta parhaiten?

Muistan parhaiten sen, kun saimme puhelimitse tietää, että olimme voittaneet koko kilpailun. Tämä tapahtui jo päätöskonserttia edeltävänä iltana, koska olimme ilmoittaneet, ettemme voi esiintyä päätöskonsertissa muiden töiden takia. Saimme sitten sovittua niin, että esiinnyimme konsertissa ensimmäisenä ja osa meistä lähti suoraa päätä pois. Itse en siis päässyt nostamaan Näsinneula-patsasta voiton merkiksi, koska olin autossa matkalla kohti Mikkeliä.

2. Olet ollut Tampereen Sävelen yhtyelaulukilpailun tuomaristossa vuodesta 2003 alkaen, festivaalin taiteellisena johtajana 2011 ja toimit nyt tuomariston puheenjohtajana. Miten yhtyelaulukilpailumme on vuosien kuluessa muuttunut?

On ollut hienoa saada seurata aitiopaikalta yhtyelaulukilpailua näin pitkään. Työskentely tuomaristossa on ollut erittäin antoisaa ja tulee olemaan todella mielenkiintoista saada kokonaan uusi jury johdettavaksi. Yksi huomattava trendi on ollut se, että akustisten - etenkin klassisten - yhtyeiden määrä on vähentynyt. Tähän olemme reagoineet jakamalla kisan kahteen eri sarjaan, jotta akustisillakin yhtyeillä olisi samanlaiset mahdollisuudet, vaikkei volyymi olekaan yhtä suuri kuin vahvistetuilla yhtyeillä, eikä heillä ole efektejä käytössään.

3. Mihin suuntaan toivoisit kansainvälisen yhtyelaulukulttuurin kehittyvän?

Toivon, että esiin tulee uusia ja omaperäisiä yhtyeitä, jotka laajentavat lauluyhtyeilmaisua yhä eteenpäin ja uusille urille. Kansainvälisellä kentällä on kyllä tilaa uusille yhtyeille!

4. Lauluyhtye Rajaton viettää nyt 20-vuotisjuhlavuottaan. Mikä on pitkän yhteistyönne salaisuus?

Uskon, että suurin syy pitkälle urallemme on se, että olemme heti uramme alusta panostaneet yhtyeeseen paljon. Vaikka ongelmiakin on matkalla varrelle sattunut, on yhteinen tavoitteemme ollut aina kirkkaana mielissämme. Toinen tärkeä asia on se, että meillä on ollut aina oma, lojaali yleisömme. Kiitos heille, ilman heitä tuskin olisimme enää tänään yhdessä.

5. Mitä neuvoja haluaisit antaa uransa alkuvaiheessa oleville yhtyeille?

Etsikää rohkeasti oma identiteettinne ja tuokaa se esiin musiikissanne ja esiintymisessänne. Tehkää kovasti töitä ja asettakaa itsellenne selkeitä tavoitteita. Puhukaa paljon, mutta laulakaa enemmän!

Yhtyelaulukilpailu 7.–8.6. Tampere-talo, Pieni sali
Rajaton 20 vuotta 10.6. klo 22, Tullikamarin Pakkahuone

In english