What's Happening, Yuko Oshima?

Japanilainen säveltäjä-rumpali Yuko Oshima on asunut ja työskennellyt Ranskassa vuodesta 2000. Pari vuotta sitten hän aloitti keikkailun yhdysvaltalaisen rumpalikollegansa, tamperelaisyleisön ikisuosikin Hamid Draken kanssa, ja nyt he soittavat ensimmäistä kertaa yhdessä Suomessa.

Vierailit Happeningissa vuonna 2010 Donkey Monkey -duosi kanssa. Mitä muistat siitä?

Se oli toinen kerta, kun tapasin Hamidin! Meillä oli aikaa puhua ja arvostin suuresti hänen konserttiaan, joka oli upea sekä musiikillisesti että inhimillisesti. Minusta tuli entistä suurempi fani.

Kuinka saitte idean soittaa duona Hamidin kanssa?

Tavattuamme Tampereella minulla oli joitain tilaisuuksia tavata Hamid uudelleen. En muista tarkalleen miten ja milloin, mutta ajatus yhdessä soittamisesta syntyi minun mielessäni ja saatuani Hamidilta jonkinlaisen vahvistuksen kysyin Jazzdorin johtajalta Philippe Ochemilta, olisiko hän olisi kiinnostunut tällaisesta rumpuduosta.

Niin duo syntyi! Mielestäni kahden niin erilaisen – sukupuoli, kansallisuus, kulttuuri ja pituus (!) – rumpalin yhdistäminen on todella mielenkiintoista ja jännittävää. Olen niin ylpeä tästä duosta, ja tiedän olevani onnekas saadessani soittaa Hamid Draken kaltaisen upean muusikon kanssa, joka on myös todella hieno ihminen.

Työskentelet enimmäkseen pienissä kokonpanoissa. Miksi?

En ole ikinä ”valinnut” soittaa pienissä yhtyeissä, se on tullut luontaisesti. On helpompaa työskennellä pienissä kuin suurissa ryhmissä, järjestelyiden kannalta. Minulla ei myöskään ole ikinä ollut mahdollisuutta koota isoa ensembleä. Mutta tykkään todella paljon soittaa ja jakaa musiikkia monien muusikoiden kesken. Itse asiassa minulla on ollut pitkään unelma tehdä suuri ensembe. Toivottavasti haaveeni toteutuu jonain päivänä.

Kuinka tarkasti suunnittelette live-settinne etukäteen, vai onko se enemmän vapaamuotoista?

Improvisoimme täysin, mutta tiedämme, ettei meillä ole vain kahta rumpusettiä, vaan myös äänemme ja gongimme. Joten nähtäväksi jää, mitä tapahtuu kun sävellämme musiikkimme hetkessä!

Hamid Drake & Yuko Oshima Pakkahuoneella lauantaina 3.11. klo 20.00.