What's Happening, Kaja Draksler?

Slovenialaissyntyinen, nykyisin Amsterdamin improvisaatioskenessä vaikuttava Kaja Draksler keikkailee aktiivisesti lukuisissa eri kokoonpanossa. Tampereelle pianisti-säveltäjä tuo oktettinsa, joka koostuu seitsemästä eri kansallisuudesta. Draksler ei pidä musiikkiaan erityisen slovenialaisena, mutta myöntää, että siinä voi kuulla hänen kotikylänsä vuoret.

Mistä saat kaikki vaikutteesi avant-gardesta oopperaan, Broadwaysta free jazziin? Mikä on suhteesi näihin vaikutteisiin?

En sanoisi, että saan merkittävästi vaikutteita kaikista yllämainituista, mutta yleisesti ottaen erilaiset vaikutteet tulevat sekä opinnoistani että aktiivisesta osallistumisestani eri skeneihin. Opiskelin ensin jazzpianoa, sitten klassista sävellystä, ja olen osa Amsterdamin improvisoidun musiikin yhteisöä.

Onko sinulle tärkeämpää olla pianisti vai säveltäjä? Vai voitko erottaa niitä toisistaan?

Se on aina ollut minulle hyvin häilyvä raja. Olen aina säveltänyt, soittanut ja improvisoinut, ja uskon, että se on muusikolle hyvin luontainen tapa olla ja toimia.

Millainen on kirjoitusprosessisi?

Kirjoitan yleensä ihmisille jotka tunnen, enimmäkseen omille ryhmilleni, joten kuvittelen aina mielessäni ryhmän ja sen, miten kukin soittaa. Se on lähtökohtani ja inspiraationi. Työskentelen usein myös tekstin kanssa, joten se saattaa olla seuraava referenssi ja suunta. Jos mukana ei ole tekstiä, käytän lisää musiikillista inspiraatiota tavoittaakseni kappaleen yleisen fiiliksen. Itse kirjoitustyötä tehdessäni tunnen, että vaihtelen intuitiivisen ja analyyttisen välillä: kirjoitan intuitiivisesti ja sitten pohdin kirjoittamaani ja vaihdan, poistan tai lisään materiaalia.

Kuka on kaikkien aikojen lempisäveltäjäsi ja miksi?

Minulla ei ole lempisäveltäjää.

Onko musiikissasi jotain erityisen slovenialaista? Mikä merkitys juurilla on sinulle?

Mielestäni työssäni ei juuri ole slovenialaisen musiikin vaikutteita, mutta ihmiset kertovat minulle, että musiikissani voi kuulla kotikyläni vuoret.

Kaja Draksler Octet Pakkahuoneella lauantaina 3.11. klo 15.45.