Tampere Biennale Presents: Jan Anderzén – Äimän tähkä

  • Ti 6.3.2018 klo 09:13

Jan Anderzén on kuvataiteilija ja muusikko, joka tunnetaan niin Kemialliset Ystävät -yhtyeestään ja Tomutonttu-sooloprojektistaan kuin värikkäistä teoksistaan, jotka tasapainottelevat abstraktin ja figuratiivisen rajoilla.

– Äimä on nimitys suurikokoiselle neulalle, jonka reiän muotoa hämmästyneen ihmisen suu muistuttaa. Joukko jyvämäisiä äimiä muodostaa Äimän Tähkän. Tämän sanaparin minulle esitteli rakkain runotyökaluni, Arrak-anagrammikone, Anderzén valottaa näyttelyn nimeä.

– Anagrammikoneen lypsäminen edustaa hyvin työskentelyäni, joka suurimmaksi osaksi muodostuu monista lähteistä kerätyn musiikin, kuvien ja sanojen järjestämisestä uusiksi yhdistelmiksi. Tarkastelen toiston lumoa: yksilön, kulttuurin sekä luonnon kiertokulkuja. Pyrin herkistymään mutaatioissa, ennustamattomuuksissa ja virheissä piileville uusien alkujen siemenille.

Anderzén hyödyntää työskentelyssään erilaisia satunnaisuutta tuottavia teknologioita sekä kehittelemiään pelin kaltaisia metodeita. Viime aikoina hänen mielenkiintonsa on kohdistunut erityisesti digitaalisten kuvien ja perinteisten käsityömenetelmien yhteyksiin.

– Laveasti ymmärrettynä monet tekemiseni liittyvät tulostamisen tapahtumaan, jossa tuon digitaalisen käsin kosketeltavaksi. Tässä liikkeessä piilee jotakin, jonka tunnen kertovan elämästä tässä ajassa.

Tiketti Galleriassa on esillä sarja uusia tekstiiliteoksia sekä valikoima töitä, joita ei ole aikaisemmin nähty Helsingissä. Näyttelytilassa soi Anderzénin valmistama riisuttu versio Kemialliset Ystävät -yhtyeen uusimmasta Siipi Empii -albumista.

Näyttely on osa Tampere Biennalen ohjelmaa, ja se on auki 16.3.-17.4.2018. Itse Tampere Biennalea vietetään 11.–15.4.2018. Festivaalin konserttiohjelmassa kuullaan muun muassa Anderzénin teos Nuotiossa (2016) defunensemblen tulkitsemana.