Omakuva – Self Portrait eli yhden naisen dokumenttisävellys

  • Ti 13.3.2018 klo 10:22

Aloitin musiikinopiskelun pianonsoitolla samaan aikaan, kun menin kouluun. Myöhemmin yläasteella otin toiseksi soittimekseni oboen. Koulun jälkeen pääsin oboella sisään Sibelius-Akatemiaan ja valmistuinkin sieltä. Jossain vaiheessa kiinnostuin säveltämisestä, niinpä oboensoitto jäi.

Videoteoksessa Omakuva – Self Portrait kysyn, miksi lopetin oboen soittamisen. Suurimmat syyt soiton hiipumiseen ovat hyvin arkisia: soitin ja opetin oboensoittoa lähes päivittäin vuoteen 2004 asti, kunnes sain ensimmäisen lapseni. Kahden työn suorittaminen yhtä aikaa lastenhoidon lomassa tuntui haasteelliselta, varsinkin kun oboensoitto on usein iltatyötä. Myöhemmin lasten jo varttuessa kouluikään olen monesti päättänyt aloittaa säännöllisen harjoittelun, mutta siitä ei ole oikein tullut mitään. Oboe ei ole soittimena sellainen, että sitä voisi luritella omaksi ilokseen kerrostaloasunnossa. Soittimen ääni kun on poikkeuksellisen kantava, ja suukappaleet, röörit, täytyy valmistaa itse. Olen myös hyväksynyt vanhenemisen osaksi elämää. Suorituskyky ja muisti muuttavat muotoaan.

Nyt videoteoksessa aloitan soittamisen uudelleen, mutta eri tavalla kuin ennen. Ydinkysymyksenä teoksessa on säveltäjän ja esiintyjän välinen suhde, mitä käsitellään niin, että ”esitän” kumpaakin henkilöä yhtä aikaa. Toimin myös videon käsikirjoittajana, ohjaajana, kuvaajana ja leikkaajana.

Videoteos koostuu neljästä elementistä, jotka vuorottelevat selkein leikkauksin:

1) fiktiivisistä säveltäjän ja oboistin välisistä keskusteluista, joissa käsitellään suhteen hierakkisuutta,

2) oboistin improvisaatioista, joissa ensisijaisena lähtökohtana ei ole äänellinen tai musiikillinen ilmiö, vaan muusikon keho,

3) säveltäjän reflektioista, joissa käsitellään jaetun tekijyyden mahdollisuutta ja

4) sävelletystä teoksesta, jonka esitän konserttitilassa.

Videon tekeminen oli hyvin käytännönläheistä puuhaa. Käynnistin kameran kuvaamaan tyhjää valkoista seinää, jonka jälkeen kävelin kuvattavaksi. Välillä rajaukseni epäonnistui täydellisesti ja automaattitarkennus pumppasi edestakaisin itsekseen tarkentumatta. Jokaisen oton jälkeen katsoin lopputuloksen, aina yhtä odottavissa tunnelmissa, ja kysyin avoimesti: mitä näen. Hyvin varhaisessa vaiheessa luovuin minkäänlaisista ohjauksellisista tai ajoituksellisista tavoitteista. En suostunut itseni ohjattavaksi. Liikkeet ja katseen suunnat olivat sattumanvaraisia. Käsikirjoitus muokkaantui tehdessä, myös kuvausvaiheessa.

Vaikka työskentelyni oli erittäin epäammattimaista, niin toisaalta luulen, etten olisi pystynyt luomaan samanlaisia olosuhteita ulkopuolisten ihmisten läsnä ollessa. Tein videoteoksen yksin, ja juuri siksi sain näkyviin henkilökohtaisen suhteeni musiikin tekemiseen. Videoteoksen lopputulos on jonkinlainen dokumentaarinen esitys säveltämisestä, dokumenttisävellys. Meillä jokaisella on omat elämäntarinamme ja omat musiikilliset historiamme – miten ne saisi kuuluviin? Olisiko samanlainen työtapa mahdollista yhdessä muiden säveltäjien, esiintyjien ja musiikin kuulijoiden kanssa? Miten videoteoksen prosessi olisi avattavissa laajemmin?

Suoritan tällä hetkellä taiteellista tohtorintutkintoa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Docmus-tohtorikoulussa. Aiheenani on jaettu tekijyys ja yhteisöllisyys säveltäjän työssä. Tutkimukseni etenemistä voi seurata blogistani.

– Mutta näytä nyt minulle omia piirteitäsi omana itsenäsi, samantekevää minkälaisia, hyviä vaiko pahoja, mutta kaikkein intiimeimpiä ja salaisimpia, piiloutumatta minkään toisen hahmon taakse. Uskallatko? hätyytteli Tortsov minua.

– En kehtaa, tunnustin hetken mietittyäni.

– Mutta jos piiloudut roolihahmon taa, kehtaat?

– Silloin kyllä, minä sanoin.

(Konstantin Stanislavski: Näyttelijän työ)

Tervetuloa seuraamaan konserttia! Jos kiinnostut aiheesta ja haluaisit työskennellä lisää dokumentaarisen säveltämisen parissa, niin otapa yhteyttä, kehitellään asiaa eteenpäin.

Riikka Talvitie

Riikka Talvitien videoteoksen Self Portrait kantaesitys:
Kristina Kuusisto
to 12.4. klo 17, Pakkahuone