© Heikki Kynsijärvi
Konsertti

UMO Jazz Orchestra

Veli Kujala: Thum Bop (2017), solisti Veli Kujala (harmonikka)
Sami Klemola: Crazy legs saloon (2017), solisti Jarmo Julkunen (banjo)
Antti Auvinen: Twelve Fn Keys (2017), solisti Kari Ikonen (Moog)

Joht. Kirmo Lintinen

Konsertti päättyy noin klo 17.30

UMO solisteineen tuo Biennaleen kolme viime vuonna kantaesittämäänsä konserttoa, joissa kaikissa pääosaan nousee big bandissa harvemmin kuultu soitin.

Säveltäjä, harmonikkataiteilija Veli Kujalaa kuullaan itseoikeutetusti solistina teoksessa Thum Bop, jonka hän on säveltänyt harmonikalle ja big bandille. Kujala kertoo kappaleen saaneen inspiraationsa Douglas Adamsin scifi-parodiasta Linnunradan käsikirja liftareille. Sävellys sisältää esikuvansa mukaisesti kaikenlaista mitä kuvitella saattaa, ja myös paljon sellaista, jota ei kannata edes ajatella.

Sami Klemolan tilaussävellyksessä Crazy Legs Saloon Jarmo Julkusen banjo nostetaan statistin roolista konsertin keskipisteeksi ja kuullaan, kun banjorytmejä ryyditetään elektronisilla efekteillä. Absurdi rytmiikka kohtaa täysin omassa maailmassaan elelevän äänimaailman. Luvassa on kuitenkin energistä ja helppoa kuunneltavaa.

Antti Auvisen big bandille ja Moog-syntetisaattorille säveltämässä teoksessa Twelve Fn Kies on keskiössä solisti Kari Ikosen analoginen syntetisaattori. Teos operoi tilan merkityksellä paitsi esityspaikkojensa kautta, myös jättämällä tilaa solistille ja orkesterille. Konsertti muotoutuu osittain esitystilanteessa paikan päällä. Nykyisin kaikki on enemmän tai vähemmän digitaalista – tässä teoksessa ei.

- Niina Eeva