Konsertti

The Riot Ensemble

Daniel Kidane: Inner Voices (2015/18)
Freya Waley-Cohen: Regen (2014/18)
Lee Hyla: My Life on the Plains (2018)

Anna Hashimoto – klarinetti, Ausias Garrigos – bassoklarinetti, David Royo – lyömäsoittimet, Claudia Maria Racovicean – piano, Kaya Kuwabara – viulu, Jennifer Ames – alttoviulu, Sophie Rivlin – sello, Aaron Holloway-Nahum – johtaja

Konsertti päättyy noin klo 20.00

Tutustuin Lee Hylan musiikkiin ensi kertaa opiskellessani Northwestern-yliopistossa Chicagon lähellä, missä Lee sittemmin opetti sävellystä. Valitettavasti tiemme eivät koskaan kohdanneet ennen hänen äkillistä kuolemaansa kesäkuussa 2014. Lee oli sekä säveltäjänä että opettajana vangitseva, luonnonvoiman kaltainen energiapakkaus, joka oli syvällisesti perehtynyt niin Cecil Taylorin kuin Schubertin musiikkiin.

Leen musiikissa minua on aina hämmästyttänyt, miten se kyseenalaistaa tyylin ja rajojen käsitykset monin eri tavoin. Siinä yhdistyvät hänen rakastamansa (ja soittamansa) rock-musiikki sekä hänen klassinen koulutuksensa. Nämä osa-alueet olivat hänen ominta osaamistaan. Hänen musiikkinsa ei kuitenkaan muistuta hypähtelyä radioasemalta toiselle vaan näyttäytyy materiaalinsa jokaisen sävyn ja nuotin täydellisesti hallitsevan säveltäjän mestarillisena ja vaikuttavana työnä.

Syvällisemmin tarkasteltuna Hylan musiikissa kiehtoo jyrkkien rajojen välttäminen. Vaikka musiikin luonne saattaa muuttua rajustikin, harmoninen yhteys kantaa. Myöhemmin taas harmonia saattaa muuttua äkisti musiikin linjakkuuden pysyessä vakaana. Tällä tavoin Hylan musiikki voi liukua tunnetilasta toiseen uskottavasti, aidosti ja hellän ilmaisuvoimaisesti.

My Life on the Plains on Leen mestariteoksia. Tässä ohjelmassa sen seurana on kahden niin ikään rajoista piittaamattoman brittisäveltäjän teokset. Freya Waley-Cohenin teoksella Regen (Sade) on historiallinen viitekehys: se on sävelletty musiikiksi Joris Ivensin vuonna 1929 ohjaamaan samannimiseen elokuvaan, joka nähdään konsertissa. Musiikki ei kuitenkaan ole tarkkaan synkronoitu elokuvan kanssa, vaan sen siirtymät heijastavat Ivenin jatkuvasti liikkuvaa ja vaihtelevaa kameratyötä hänen kuvatessaan sään ilmiöiden liikettä kaupungin yli.

Daniel Kidanen Inner Voices on Riot Ensemblen ja Sound and Music -festivaalin yhteistilaus vuodelta 2015. Danielin sykkivässä musiikissa on karkeita mutta leikkisiä sävyjä bassoklarinetin pyrkiessä päsmäröimään mellakoivaa yhtyettä. Bassoklarinetin linjan kontrasti muun yhtyeen tekstuuriin luo paksua ja raskasta rytmiikkaa, joka korostaa teoksen nuhjuista luonnetta. Tämä taas viittaa grime-musiikkiin, joka on Danielille tuttua hänen lapsuudestaan Lontoossa.

- Aaron Holloway-Nahun

Yhteistyössä Huddersfield Contemporary Music Festivalin kanssa, British Councilin tuella.