Nordic Voices (NO) © Fredrik Arff

Nordic Voices (NO)

Tone Elisabeth Braaten – sopraano
Ingrid Hanken – sopraano
Ebba Rydh – mezzosopraano
Per Kristian Amundrød – tenori
Frank Havrøy – baritone, tenori
Rolf Magne Asser – basso

Lasse Thoresen (1949–): Himmelske Fader, from Opus 42 (2006–2010)
Shara Nova (1974–): Two lovers (2016)
Bjørn Skjelbred (1970–): Still in silence (2016)
Lasse Thoresen: Solbøn, from Opus 42
AsbjørnSchaathun(1971–):Verklärung(2002) Maja Ratkje (1973–): A Dismantled Ode to the Moral Value of Art (2012)

Konsertti päättyy noin klo 19.15.

Norjalaisen Nordic Voicesin tavoitteena on olla äänitaiteen eturintamassa. Tämä tarkoittaa uusien äänenkäyttötapojen tutkimista ja uusia tapoja hyödyntää klassisen koulutuksen saanutta ääntä. Yhtye hallitsee laajan skaalan erilaisia äänenkäyttötekniikoita, tavanomaisesta klassisesta laulusta mongolialaiseen kurkkulauluun. Konsertin ohjelma koostuu valikoimasta yhtyeelle sävellettyjä tilausteoksia.

Lasse Thoresen leikittelee teoksessaan yläsävelsarjalaululla, norjalaisella kveding-tyylillä ja mikrotonaalisuudella, jotka luovat lähes surrealistisen äänimaiseman. Thoresen saavutti teoksellaan Opus 42 Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon vuonna 2010. Yhdysvaltalainen laulaja ja lauluntekijä Shara Worden Nova on julkaissut useita albumeja taiteilijanimellä My Brightest Diamond. Two Loversin hän sävelsi yhtyeelle kantaesitettäväksi Everything’s gonna be alright -kiertueella 2017 helmikuussa.

Asbjørn Schaathunin Verklärung löytyy Nordic Voicesin levyltä Djonki don, joka oli Spellemannprisen-palkintoehdokkaana vuonna 2008. Meditatiivisen ja rauhantäyteisen Bjørn Skjelbredin teoksen Still in silence jälkeen kuullaan Maja Ratkjen musiikkia. Hän on yksi Norjan profiloituneimmista säveltäjistä. Ratkjen musiikkia esitetään laajasti, ja hän on tunnettu myös laulajana kokeellisen ja nykymusiikin genressä. A Dismantled Ode To The Moral Value Of Art vie kuulijan kaoottiseen musiikilliseen maailmaan, jossa kuljetaan Beethovenin 9. sinfonian ja äärimmäisten laulutekniikoiden läpi päätyen lopulta Neil Youngin musiikilliseen lainaukseen ja sanoihin ”Everything’s gonna be allright”.

In english