Säveliä Suomesta

Tampere Filharmonia
Anna-Maria Helsing, kapellimestari
Tommi Hakala, baritoni
Tampereen Filharmoninen Kuoro, kuoron valmennus Jani Sivén
Sympaatti, kuoron valmennus Emmi Kleemola
Pirkanpojat, kuoron valmennus Jouni Rissanen

Leevi Madetoja (1887−1947): Kullervo op. 15 (1913)
Toivo Kuula (1883−1918): Stabat Mater (1914/1917)
väliaika
Paavo Korpijaakko (1977–): Keihäitä (2017) (Ville Hytönen), kantaesitys, Tampere Filharmonian tilaus

Tampere Filharmonian kevätkausi huipentuu 100-vuotiasta Suomea juhlistavaan kuoro-orkesterikonserttiin. Ohjelmassa on yli satavuotiaita merkkiteoksia ja uutta kotimaista.

Konsertin avaa oululaissäveltäjä Leevi Madetojan ainoa Kalevala-aiheinen teos Kullervo. Useat taiteilijat ovat pureutuneet kultatukkaisen hurmurin traagiseen tarinaan: Akseli Gallen-Kallelan maalaus Kullervon kirous on piirtynyt lukuisten suomalaisten mieliin ja Jean Sibelius puolestaan sävelsi oman Kullervonsa, väkevän kuoro-orkesteriteoksen. Madetoja loihtii Kullervon takkuisen elämäntarinan soivaksi paikoin hyvin dramaattisella, paikoin sydäntä särkevän herkällä tavalla.

Kullervon jälkeen on Toivo Kuulan Stabat Materin vuoro. Hän oli ensimmäinen suomalaissäveltäjä, joka tarttui Jeesuksen äidin kärsimyksiä poikansa ristiinnaulitsemisen hetkellä kuvaavaan katoliseen tekstiin. Kuula ei kuitenkaan koskaan saanut laajamittaista teostaan aivan valmiiksi, sillä hän menehtyi Viipurin seurahuoneella tapahtuneen ampumavälikohtauksen seurauksena vain 34-vuotiaana. Madetoja viimeisteli romantikkoystävänsä sykähdyttävän teoksen vuonna 1917.

Konsertin päättää Paavo Korpijaakolta tilatun laajamittaisen teoksen kantaesitys. ”Ville Hytösen saman nimiseen tekstiin sävelletty Keihäitä on sinfoninen runo suomalaisesta mytologiasta, karhun peijaisista, metsänhengistä, elämästä, väkivallasta ja muutoksesta. Teos on myös kunnianosoitus Jouni Kaipaiselle, hänen elämäntyölleen ja muistolleen", Korpijaakko kertoo.

Teokset tutuiksi klo 18.00
Konsertti päättyy noin klo 20.45.

Tuotanto: Tampere Filharmonia

Tampere Filharmonia on 97 muusikon vahvuudellaan ainoa täysmittainen sinfoniaorkesteri pääkaupungin ulkopuolella. Viime vuosina ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali ja orkesteri ovat keränneet kotisalinsa Tampere-talon Ison salin täyteen lukuisissa sinfoniakonserteissa. Orkesteri osallistuu vuosittain Tampereen Oopperan produktioihin ja lisäksi muusikoilla on oma Faunien iltapäivä -kamarimusiikkisarja.

Kapellimestari Anna-Maria Helsing valmistui Sibelius-Akatemiasta vuonna 2007 Leif Segerstamin ja Atso Almilan johdolla. Orkesterinjohdon lisäksi hänellä on tutkinnot viulunsoitosta ja -opetuksesta. Helsing on johtanut kaikkia merkittävimpiä suomalaisia orkestereita. Lisäksi hän on vieraillut muun muassa muissa Pohjoismaissa, Virossa ja Saksassa sekä johtanut useita oopperoita Suomessa ja ulkomailla. Vuosina 2010–2013 Helsing toimi Oulu Sinfonian ylikapellimestarina.

Baritoni Tommi Hakala valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2002. Lisäksi hän on opiskellut Karlsruhen musiikkikorkeakoulussa. Hakala on kuulunut Suomen Kansallisoopperan, Leipzigin ja Nürnbergin oopperoiden solistikuntaan sekä vieraillut useissa eurooppalaisissa ja yhdysvaltalaisissa oopperataloissa. Vuonna 2003 hän voitti maailman arvostetuimpiin kuuluvan Cardiffin Singer of the World -kilpailun.

Vuonna 1970 perustettu poikakuoro Pirkanpojat esittää monipuolista ohjelmistoa, johon kuuluu suurten kirkkoteosten lisäksi muun muassa oopperaa, uutta suomalaista musiikkia ja pop-musiikkia. Vuodesta 2011 lähtien kuoron taiteellisena johtajana on toiminut musiikin maisteri Jouni Rissanen. Kuoro tekee tiivistä yhteistyötä muun muassa Tampere Filharmonian ja Tampereen Oopperan kanssa.

Nuorisokuoro Sympaattiin kuuluu 13–20-vuotiaita tyttöjä, jotka ovat pääosin Tampereen musiikkiluokkien nykyisiä ja entisiä oppilaita. Kansainvälisissä kuorokilpailuissa menestynyt kokoonpano esittää monipuolisesti sekä perinteistä että uutta kuoromusiikkia. Vuodesta 2012 lähtien Sympaattia on johtanut musiikin maisteri Emmi Kleemola, ja kuoron äänenmuodostuksen valmentamisesta vastaa puheterapeutti Lotta Lintula.

Vuonna 1990 perustettu Tampereen Filharmoninen Kuoro toimi aluksi nimellä Tampere-talon oratoriokuoro. Heikki Liimolan, Jussi Kaurasen ja Timo Nuoranteen aiemmin luotsaaman suurkuoron taiteellisena johtajana aloitti syksyllä 2013 kuoro- ja orkesterikapellimestari Jani Sivén. Tampere Filharmonia on kuoron tärkein yhteistyökumppani, ja suuret orkesteriteokset ovat kuorotoiminnan keskiössä. Kokoonpanossa laulaa aktiivisesti noin yhdeksänkymmentä musiikin osaajaa.

In english